Türk kadınının toplumda etkin olarak yer alması Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleşmiştir. Ancak toplumdaki cinsiyet ayrımcılığı sonucu ortaya çıkan “kadın sporu” ve “erkek sporu” gibi ayrımların yapılması nedeniyle Türk kadını sporda geri kalmıştır. Günümüzde kadınların futbola olan ilgisi artsa da, futbolun erkek sporu olduğu düşüncesi kadınların bu alandan uzaklaştırılmasına yol açmıştır. Yine bu yanlış düşünce Türkiye’de; kadın futbolcu, kadın antrenör ve kadın hakemlerin sayısının artmasına engel olmuştur. Buna rağmen 1954 yılından itibaren Türk kadınının futbol oynadığı tespit edilmiştir. Bu anlamda Türkiye’de kurulan ilk kadın futbol takımı ise Kınalıada Kız Futbol Takımı (İstanbul Kız Futbol Takımı) olarak bilinmektedir.
Türkiye’de ilk kadın futbol takımının kuruluşunda en büyük pay, Haluk Hekimoğlu’na aittir. Hekimoğlu, uzun uğraşları sonucu 13 kişiden oluşan ilk kadın futbol takımını kurmuştur. Ancak bu futbol takımı, Türkiye’de başka bir kadın futbol takımı olmadığı için kendi aralarında düzenledikleri turnuvalarda mücadele etmiştir. Yine Kınalıada Kız Futbol Takımı’nın adı, iki yıl sonra kulüpteki bazı problemler nedeniyle Dostlukspor olarak değiştirilmiştir.
Türkiye’de Kurulan İlk Kadın Futbol Takımı ve Sonrasında Kurulan Takımlar
Dostlukspor, kuruluşunun ardından ülke genelinde büyük ilgi görmüştür. Böylece kadın futbolcular, futbolu bırakmış futbolcular ve profesyonel olamamış gençler ile maç yapma imkânı bulmuştur. İlk kadın futbol takımımız, yaptığı bu maçlardan elde ettiği sonuçlar ile ülke genelinden büyük destek görmüştür. Bunun sonucunda kadın futbolunun önü açılmış ve pek çok kadın futbol takımı kurulmuştur. Türkiye’de kurulan ilk kadın futbol takımı sonrasında kurulan takımlar arasında; İzmir Filizspor, İstanbul Atılım Spor, İstanbul Derya Spor ve Ankara Nazende Spor da yer almaktadır.
Kadın futbol takımlarının kurulmasının ardından gelişen kadın futbolu, Dinarsu Kadın Futbol Takımı ile oldukça önemli bir sıçrayış yaşamıştır. Bu sıçrayışın ardından Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1985 senesinde kadın futbol ligi için girişimlerde bulunulmuştur. 1994 yılına gelindiğinde yedi ilden dört ayrı grupta toplam on altı takım Türkiye kadın futbol liginde mücadele etmiştir. Bundan tam iki yıl sonra 1995 yılında ise Türkiye Kadın Milli Takımı kurulmuştur.
Türkiye’de kadın futboluna ciddi anlamda hız kazandıran Dinarsu Kadın Futbol Takımı, Türkiye 1. Kadın Futbol Ligi’nin ilk şampiyonudur. Ancak Dinarsu bununla da yetinmemiştir. 1994-1995, 1995-1996 ve 1996-1997 sezonlarında da lig şampiyonluğunu yaşamıştır. Ligde rakipsiz bir hal alan bu kadın futbol takımı; oynadığı toplam 54 maçtan 50 galibiyet, 2 mağlubiyet ve 2 beraberlik elde etmiştir. Fakat Dinarsu, 1997 yılına gelindiğinde ligden çekilme kararı almıştır. Ülke genelinde ciddi bir yankı uyandıran bu kararın nedeni olarak kulüp yetkilileri TFF’yi işaret etmiş, TFF’nin kadın futbolu ile ilgilenmemesi nedeniyle çekildiklerini açıklamışlardır. Yine Dinarsu’nun ligden çekilmesinin ardından İstanbul Dinarsu ve Bursa Delphi Packhard takımları da ligden çekilmişlerdir.
Kadın Futbolunda Şike İddiaları
Türkiye’de kurulan ilk kadın futbol takımı ve beraberinde kurulan takımlar ile gelişme kaydeden kadın futbolu, 2000 yılındaki şike skandalıyla sekteye uğramıştır. Şike iddiaları; şiddet olaylarına ve maça çıkamamalara neden olmuş, ligin tadı kaçmıştır. Bunun üzerine futbol takımları ardı ardına kapatılmış ve kadın futbolu kendini yokluğa sürüklenmiştir. Sonunda 2003-2004 sezonundaki kadın futboluna ara verilmiştir.
2005-2006 sezonunda düzenlenen U-17 Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası ile kadın futbolunda temiz bir sayfa açılmıştır. Arından ise 2006-2007 sezonunda 16 takımdan oluşan kadın futbol ligi yeniden kurulmuş ve kadınlar yeniden profesyonel liglerde boy göstermeye başlamıştır. Ayrıca 2006 yılıyla beraber Türkiye Kadın Futbol Milli Takımı yeniden kurulmuştur.